Over ons

In 2024 viert Gilde Amsterdam haar 40jarig jubileum!

Missie

Stichting Gilde Amsterdam verbindt mensen, kennis en mooie initiatieven in Amsterdam.  Gilde Amsterdam wil daarmee de sociale cohesie in Amsterdam vergroten. De vrijwilligers, jong en oud, zetten zich in om de zelfredzaamheid en participatie van stadgenoten te versterken. Zij geven belangeloos advies en ondersteuning en dragen met veel plezier hun kennis over aan hen die hier behoefte aan hebben.

Klant en vrijwilliger worden aan elkaar gekoppeld en werken vanuit een één-op-één relatie. Een koppeling is altijd maatwerk.
Vrijwilligers zijn onder meer actief in taalcoaching (lezen, schrijven en spreken), loopbaanadvies, persoonlijke ontwikkeling en in het coachen van kinderen met obesitas en het gezin. Verder werken vrijwilligers ook als leesbegeleider op basisscholen.

De kennisoverdracht van Mee in Mokum vrijwilligers over (de geschiedenis van) Amsterdam vindt plaats in de straten van Amsterdam. Zij vertellen tijdens stadswandelingen aan kleine groepen belangstellenden uit binnen- en buitenland over de geschiedenis van Amsterdam en over specifieke buurten. Ook thema’s zoals sociale geschiedenis, de betekenis van immigranten voor de stad, tolerantie en vrijheid, religie, kunst, architectuur, handel en scheepvaart komen aan de orde.

Geschiedenis

In 1984 is Gilde Amsterdam begonnen met 50 Amsterdammers, die zo’n 350 stadgenoten adviseerden. Inmiddels heeft de organisatie ruim 600 adviseurs en begeleiders, die jaarlijks vele klanten bijstaan. Vanwege het succes van Gilde Amsterdam zijn in de loop van de jaren vergelijkbare stichtingen ook in andere steden in Nederland en het buitenland opgericht.

Jubileum in 2024

Zet het in de agenda: op 10 oktober 2024 viert Gilde Amsterdam haar 40jarig jubileum. Meer informatie omtrent de festiviteiten volgt!

Partners

mede mogelijk gemaakt door