Amsterdam heeft zijn Gouden Eeuw voornamelijk te danken aan handel en scheepvaart. Veel verwijzingen naar de VOC, de WIC, de graanhandel, beroemde en beruchte personen ziet u terug in gebouwen en afbeeldingen.
De glorietijd van Amsterdam speelt zich af in de Gouden Eeuw. Dit is te danken aan handel en scheepvaart. Ontdekkingsreizigers zeilden de hele wereld rond op zoek naar nieuwe mogelijkheden om handel te drijven. Al veel eerder was de handel op het Oostzeegebied de moeder van alle handel, de ‘moedernegotie’. De rijkdom die hier mee werd vergaard werd weer geïnvesteerd in al die andere vormen van handel. Maar ook van latere perioden zijn voorbeelden te over om een gevarieerd beeld te geven van het wel en wee van deze geschiedenis.
Afhankelijk van de route die uw rondleider kiest komt u langs het ‘hoofdkantoor’ van de VOC, het Oost-Indisch Huis of de Schreierstoren vanwaar de eerste Amsterdamse schepen naar Oost Indië voeren om de zo gewilde specerijen te bemachtigen. Vandaar vertrokken ook de schepen van Barentsz en Heemskerck die zouden eindigen op Nova Zembla. Ook was dit de plek waar Henry Hudson vertrok en de basis legde voor de latere kolonie Nieuw Amsterdam, het huidige New York.
Als uw rondleider stil staat bij de vele gevelstenen maakt u kans op verhalen over de lucratieve walvisvaart, een vastgelopen schip, VOC matrozen en het raadsel van een doktersnaam. U komt langs het magnifieke scheepvaarthuis, een totaalkunstwerk in de stijl van de Amsterdamse School, geheel gewijd aan de scheepvaart. De grote vlootvoogd Michiel de Ruyter ontbreekt niet op de route, maar ook de beruchte Jan Pieterszoon Coen krijgt uitvoerig aandacht.
Imposante pakhuizen van de VOC en de West-Indische Compagnie (WIC) geven een indruk van handelsactiviteiten, waarbij wij de betekenis van de slavenhandel zeker niet uit de weg gaan. En steeds is het water in de buurt met vaak prachtige gezichten op de omgeving. De wandeling eindigt bij het Scheepvaartmuseum, maar hierover kunt u overleggen met uw rondleider.
Vanaf het Scheepvaartmuseum kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer naar het Centraal Station.
Wij lopen in kleine groepen. Komt u met meer personen, delen wij de groep op.
Startpunt
Restaurant Luciens, Sint Luciënsteeg 15.
Reacties
"Uitermate leerzaam en onderhoudend. Zaken gehoord en gezien die we niet eerder waren tegen gekomen."
Gids bij deze wandeling was Marc.
Erg leuk. Goeie kennis van geschiedenis. Flexibel wanneer gewenst. Erg leuk dat we ook het hotel mochten bekijken.
Nooit geweten dat de geschiedenis van de scheepvaart zo interessant was. Een boeiend verhaal over Michiel de Ruyter
Andere wensen
Wil je een wandeling in een andere taal dan Nederlands, Engels of Duits, of een wandeling in een bepaalde buurt, een andere starttijd en/of locatie, gidsen in bus of boot? Vraag deze aan en zet jouw wensen in het opmerkingenveld of informeer telefonisch naar de mogelijkheden. Met onze 60 gidsen kunnen wij aan bijna alle wensen tegemoet komen.
N.B. Voor ons is dit ‘maatwerk’, we hebben in dit geval een verwerkingstijd nodig van zeker vijf werkdagen.
Cookie consent
Gilde Amsterdam maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies, lees meer over ons privacybeleid.