Al vanaf de 17e eeuw hebben de joodse inwoners een belangrijke rol vervuld in Amsterdam (Mokum). Tijdens deze wandeling ontdekt u welke rol dat was en wat Amsterdam voor zijn joodse inwoners betekende.
De geschiedenis van de joodse bevolking in Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met die van de stad zelf. Al aan het eind van de 16e eeuw vestigden zich de eerste joden in de stad. Het waren vluchtelingen uit Spanje en Portugal waar zij fel werden vervolgd. Deze sefardische joden worden in het algemeen aangeduid als Portugese joden. Later kwamen veel Asjkenazische joden ofwel Hoogduitse joden naar Amsterdam. Zij vluchtten door oorlog en pogroms uit Duitsland en Oost Europa. Het tolerante Amsterdam bood hen godsdienstvrijheid die resulteerde in de bouw van grote synagogen. De tolerantie was beperkt, want zij waren uitgesloten van bepaalde burgerrechten. Veel beroepen waren eveneens ontoegankelijk voor joden, waardoor zij waren aangewezen op hun vaak eigen typische beroepen. Hoewel Amsterdam geen getto kende, leefden de meeste joden bij elkaar in de buurt. Weinigen waren welgesteld, verreweg de meesten straatarm.
De invloed van de joodse inwoners is alleen al in ons taalgebruik opmerkelijk. Zo is ‘Mokum’ als bijnaam van Amsterdam afkomstig uit het Hebreeuws-Jiddisch. Het betekent ‘stad’, vaak aangevuld met ‘waar men zich thuis voelt’. En wie kent niet woorden als bajes, gein, kapsones, ramsj, smeris, stiekem en tof.
In de wandeling Joodse Geschiedenis van Amsterdam maakt u niet alleen kennis met religieuze aspecten, joodse cultuur en beroepen, maar ook met belangwekkende personen als Spinoza, Sarphati, Henri Polak en Wertheim. U wordt indringend geconfronteerd met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, de vervolging, de deportaties en het verzet tegen de Jodenvervolging. Deze zwarte periode uit onze geschiedenis is bijna overal tastbaar.
Na een korte wandeling vanaf de Kalverstraat bereikt u het Waterlooplein vanwaar uw rondleider de wandeling voortzet via de Nieuwe Heren- en Keizersgracht naar de Plantage, langs de synagogen, de dokwerker en eventueel de Rapenburgerstraat en Nieuwe Uilenburgerstraat. Het eind van de wandeling is nabij het Waterlooplein met openbaar vervoer naar het Centraal Station.
Wij lopen in kleine groepen. Komt u met meer personen, delen wij de groep op.
Startpunt
Restaurant Luciens, Sint Luciënsteeg 15.
Reacties
"Wij hebben dik 3 uur doorgebracht met onze geweldige gids. Bron van veel kennis. Ook zeer geïnteresseerd in ons. Erg fijn". De gids bij deze wandeling was Kea.
"Wij hebben een geweldige rondleiding gehad met ruimte voor extra's. Bedankt." Deze wandeling werd verzorgd door Kees
"Heel er onder de indruk, hartelijk dank aan Marc. Het was zo mooi en zo bijzonder. Heel erg van genoten, leerzaam en interessant. Voor herhaling vatbaar."
De gids bij deze wandeling was Marc.
Andere wensen
Wil je een wandeling in een andere taal dan Nederlands, Engels of Duits, of een wandeling in een bepaalde buurt, een andere starttijd en/of locatie, gidsen in bus of boot? Vraag deze aan en zet jouw wensen in het opmerkingenveld of informeer telefonisch naar de mogelijkheden. Met onze 60 gidsen kunnen wij aan bijna alle wensen tegemoet komen.
N.B. Voor ons is dit ‘maatwerk’, we hebben in dit geval een verwerkingstijd nodig van zeker vijf werkdagen.
Cookie consent
Gilde Amsterdam maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies, lees meer over ons privacybeleid.