De nieuwjaarsborrel van Gilde Amsterdam in Lucien’s op 18 januari 2024 was met meer dan 100 aanwezige vrijwilligers een groot succes. Hieronder lees je de nieuwjaarsspeech van directeur Margje de Jong.

“Beste allemaal,

wat fijn dat jullie hier allemaal zijn. Hoewel het niet meer mag, natuurlijk nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Wat leuk dat er mensen van zo veel projecten vandaag zijn gekomen. Ik mag sinds een halfjaar bij Gilde werken en ik ben nog alle dagen onder de indruk van jullie werk. Om dat te illustreren wil ik een ontmoeting delen die ik onlangs had.
Ik kocht een sjaal in een van de 9 straatjes en sprak met de eigenaresse van de kledingwinkel. Na wat sociale prietpraat vroeg ze mij waar ik werkte. Bij het noemen van Gilde begon ze helemaal te stralen. Bijna 15 jaar geleden had ze ondersteuning gehad bij het opzetten van haar winkel door Gilde. Ze vroeg naar haar toenmalige maatje, hij was verhuisd naar het midden van het land, en ik
beloofde hem in het systeem te zoeken. Helaas was het zo lang geleden dat hij niet in ons “nieuwe” systeem stond. Ik dacht dat het daarmee ophield , vond het jammer maar dacht er verder niet over. Twee dagen later werd er via de mail een vraag gesteld door een meneer die een wandeling bij Mee in Mokum wilde voor een groep uit Ermelo. Zijn naam was bijzonder en exact hetzelfde als de
mevrouw had genoemd. Ik mailde hem met de vraag of hij wellicht… en wat bleek: hij was inderdaad haar maatje geweest en hij vond het geweldig om te horen dat haar winkeltje nog steeds bestond en succesvol was. Hij nam zich onmiddellijk voor om haar te bezoeken na de wandeling met Mee in Mokum.
Dit illustreert in mijn ogen de enorme impact die jullie werk heeft. Jullie maken echt een groot verschil voor de mensen die ondersteuning nodig hebben. Het illustreert ook dat de resultaten van jullie werk overal in Amsterdam kunnen worden aangetroffen. Van Noord tot Zuidoost zijn jullie nodig. Als laatste illustreert het voor mij ook dat jullie de wereld mooier maken. Of het nu om een
klein kledingboetiekje gaat of om kinderen die plezier in lezen krijgen, door jullie wordt Amsterdam een beetje fraaier.
Ik wil jullie daarom ook namens alle Amsterdammers en Amsterdammertjes danken voor het werk dat jullie doen. Jullie maken met elkaar het sociaal cement van deze stad. En dan is hiermee het formele gedeelte afgelopen en nodig ik jullie allemaal uit om het vooral gezellig te hebben.”