Het verhaal van Ayberk

Ayberk is een 9-jarige jongen met ernstig overgewicht; hij is 1.48m en weegt 60 kilo. Het ideale gewicht zou 40 tot 45 kilo zijn voor zijn leeftijd. Daar moet dus wat aan veranderen. De GGD stuurde Ayberk en zijn moeder Zuleyha (32) door naar een diëtiste. Die gaf aan dat het voor Ayberk goed zou zijn om een Maatje te zoeken die hem kan helpen met gezond eten en met sporten. “Hij wil wel sporten, maar hij weet niet zo goed wat dan,” legt zijn moeder uit. Ayberk heeft zijn bouw niet van een vreemde. Zijn vader is erg stevig gebouwd en ook zijn moeder was veel te zwaar. Zij heeft inmiddels een maagverkleining gehad en let nu goed op haar eten en zorgt dan ook dat Ayberk gezond eet. “Ik werk alleen fulltime, dus ’s middags is hij alleen thuis en ik weet niet wat hij dan allemaal eet,” legt Zuleyha uit.

Ayberks vader is niet meer in beeld en dat is voor hem best lastig. “Wellicht heeft dat er ook mee te maken,” gokt zijn moeder. Wat ook niet helpt is dat Ayberk ontzettend veel gepest wordt, waardoor hij weinig vrienden heeft. Hij kan dus ook niet echt met iemand samen sporten. Zo zat Ayberk op voetbal, maar daar is hij weg gepest vanwege zijn gewicht. Zijn moeder weet niet zo goed meer wat ze met de situatie aan moet: “Het is een ontzettend bewegelijk kind. Hij is altijd aan het buitenspelen, of springt op de trampoline in de tuin en hij fietst veel. Ik snap het niet zo goed.” Ayberk wil heel graag afvallen en wil dan ook het liefst een Maatje vinden waar hij veel mee kan sporten. “Als het aan hem ligt, iedere dag,” lacht Zuleyha.

De oproep van Ayberk: 
Ayberk is een enthousiaste jongen van negen die met zijn moeder in Amsterdam woont. Hij heeft last van overgewicht en wil daarom graag sporten. Hij zat bij een voetbalclub, maar daar is hij weggepest. Ayberk wil heel graag afvallen en wil dan ook het liefst een Maatje vinden waar hij veel mee kan sporten, liefst elke dag! Het zou mooi zijn als zijn Maatje hem ook nog wat leren over gezond eten,  in de hoop dat hij zijn overtollige snel kilootjes kwijtraakt. Word jij het maatje van Ayberk?

Meer weten over

Maatje meer voor een Maatje minder

« Bekijk project

Vrijwilligers ondersteunen kinderen van 4 t/m 16 jaar met overgewicht. Van samen sporten tot van van gezond eten een leuke sociale bezigheid maken.