Halverwege de 19e eeuw groeide de Amsterdamse bevolking explosief. Een nieuwe wijk werd uit de grond gestampt. Later werd De Pijp uitgebreid met een unieke bouwstijl: de Amsterdamse School. Vandaag is De Pijp een gezellige en kleurrijke multiculturele buurt.
Na vele decennia stilstand in het aantal inwoners, trok Amsterdam halverwege de 19e eeuw een aanzwellende groep migranten aan. Zij kwamen voornamelijk van het platteland, op zoek naar werk. De Amsterdamse bevolking groeide explosief, een stadsuitbreiding was noodzakelijk. Een nieuwe wijk, De Pijp, werd uit de grond gestampt. De huisvesting voor de nieuwe bewoners was niet best. Met goedkoop bouwmateriaal en lange vaak eentonige straten was de term ‘revolutiebouw’ hier op zijn plaats. Een halve eeuw later werd De Pijp uitgebreid met een nieuw gezicht. Dat nieuwe gezicht wordt in belangrijke mate bepaald door een unieke bouwstijl: de Amsterdamse School.
Vandaag is De Pijp een kleurrijke buurt. Meer dan 40% van de inwoners heeft een migrantenachtergrond. Het is zonder meer ook een gezellige buurt met eethuisjes, terrassen, bruine cafés, de beroemde Albert Cuypmarkt en leuke winkeltjes. Het is ook de buurt van de oude Heinekenbrouwerij, de markante diamantslijperij van Asscher, het laaggelegen Sarphatipark en waar je nog een oud polderhuisje tegenkomt.
De parels van de Amsterdamse School zijn juist hier in De Pijp te bewonderen. Bekende Nederlanders voelden zich hier thuis, onder meer schrijver Gerard Reve, schilder Piet Mondriaan, feministe Wilhelmina Drucker (Dolle Mina) en niet te vergeten André Hazes, wiens standbeeld op de Albert Cuypmarkt prijkt.
Uw rondleider kiest een route door de ‘oude’ en de ‘nieuwe Pijp’. Het kan bijna niet anders dan dat u zich snel in deze buurt thuis voelt.
Het startpunt van de wandeling is Café Bloemers op de hoek van de Ceintuurbaan en de Hemonystraat. Vanaf het Centraal Station is het café te bereiken met tramlijn 4, halte Ceintuurbaan. Vandaar is het ca 200 meter lopen. Het eindpunt van de wandeling is het Marie Heinekenplein.
Wij lopen in kleine groepen. Komt u met meer personen, delen wij de groep op.
Startpunt
Café Bloemers, Ceintuurbaan hoek Hemonystraat
Reacties
"Zeer prettige ontvangst door Ferry. Zeer interessante rondleiding, met héél véél nieuwe wetenswaardigheden in een toch al boeiende stad. Het was hartstikke leuk!" De gids bij deze wandeling was Ferry
Ondanks het slechte weer genoten van de wandeling! Volgende keer weer.
Een schat aan informatie die je bij blijft
Andere wensen
Wil je een wandeling in een andere taal dan Nederlands, Engels of Duits, of een wandeling in een bepaalde buurt, een andere starttijd en/of locatie, gidsen in bus of boot? Vraag deze aan en zet jouw wensen in het opmerkingenveld of informeer telefonisch naar de mogelijkheden. Met onze 60 gidsen kunnen wij aan bijna alle wensen tegemoet komen.
N.B. Voor ons is dit ‘maatwerk’, we hebben in dit geval een verwerkingstijd nodig van zeker vijf werkdagen.
Cookie consent
Gilde Amsterdam maakt gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies, lees meer over ons privacybeleid.