Gilde heeft een aantal rasvertellers die op meeslepende wijze hun persoonlijke belevenissen als kind in de oorlog vertellen aan hedendaagse kinderen, waardoor de geschiedenis echt gaat leven voor de leerlingen.
Gilde Amsterdam heeft een aantal rasvertellers die op meeslepende wijze hun persoonlijke belevenissen als kind in de oorlog vertellen aan hedendaagse kinderen, waardoor de geschiedenis echt gaat leven voor de leerlingen.
Al jaren kunnen de Amsterdamse basisscholen bij Gilde Amsterdam vragen om een verhalenverteller die voor de groepen 7 en 8 komt praten over uiteenlopende onderwerpen.
Een van de meest gevraagde onderwerpen is de Tweede Wereldoorlog. Gilde Amsterdam heeft een aantal rasvertellers die op meeslepende wijze hun persoonlijke belevenissen als kind in de oorlog vertellen aan hedendaagse kinderen, waardoor de geschiedenis echt gaat leven voor de leerlingen.
Uiteraard zijn dit allemaal mensen op leeftijd en op niet al te lange termijn zullen velen niet meer in staat zijn om naar de scholen te komen. Hun getuigenissen willen wij niet kwijt raken en daarom heeft Gilde een project in leven geroepen dat beoogt om minimaal 6 vertellers te filmen terwijl ze hun verhaal doen. Daarnaast worden locaties bezocht die illustratief zijn voor het verhaal en worden stukjes archiefmateriaal getoond. Als het verhaal zich ervoor leent worden sommige scènes uit het verhaal nagespeeld door acteurs. Iedere film wordt voorzien van een lesbrief en de bedoeling is dat de films uiteindelijk gratis beschikbaar komen voor alle basisscholen in Nederland.
Het kind van toen vertelt het kind van nu
Marijke Verberneuit 1938 woont in Zwolle waar haar vader in de directie zit van het telefoondistrict . Vanwege sabotage moet vader onderduiken en krijgt het gezin te maken met vergeldingsmaatregelen.
Baruch Kojocaru uit 1932 – is een joodse jongen in Roemenië, waar de oorlog in 1939 begint. De hele familie wordt tijdens de winter gedwongen om met duizenden anderen naar een kamp te lopen. Onderweg raakt Baruch zijn familie kwijt.
Myriam Mater wordt door haar vader soms betrokken bij zijn verzetswerk in Amsterdam. Zo speelt zij bijvoorbeeld een rol bij het inpikken van voedsel dat eigenlijk voor Duitse vrouwen is bestemd.
Dick Voorwerk uit 1926 – heeft een vader die tijdens de oorlog werkt op een scheepswerf in Amsterdam Noord waar hij betrokken raakt bij een riskant akkefietje met een Duitse militair.
Marie Louise Swets wordt in 1941 geboren in Eindhoven uit een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader die zich bij het Engelse leger aansluit. Als gevolg van bombardementen op Eindhoven worden er tegen het eind van de oorlog onbekende mensen ingekwartierd in hun woning.
Doneer voor meer verhalen
Een aantal fondsen heeft het financieel mogelijk gemaakt om een begin te maken met het vervaardigen van de films, maar we zijn er nog lang niet. Iedere bijdrage brengt het verwezenlijken van dit project een stukje dichterbij en wij nodigen u dan ook van harte uit om een donatie te doen via
Delen
Reacties
Ik heb de ondersteuning zeer gewaardeerd! Stipt, zorgvuldig, geduldig en begripvol.
Vandaag G voor de 3e keer gesproken. Ik vind het erg leuk en heb haar gevraagd of zij ook denkt dat wij een goed koppel gaan zijn dit jaar. Ook zij is tevreden. Ik ben blij met de cursus van Taal voor het Leven die wat praktische handvatten geeft om zo dingen te bespreken die G in het dagelijks leven kan gebruiken.
"Aanbevelingswaardig! Zeer plezierige en deskundige gids. Tevens ruimte voor improvisatie."